š Tova i maskin |

Tova i maskin

Att filta i tvättmaskinen är väldigt roligt och att aldrig kunna vara riktigt säker på hur det slutar är en utmaning som ger inspiration till att fortsätta. Vilket garn du har valt, dess tovningsegenskaper och hur du stickat bestämmer resultatet. I tvättmaskinen kan du inte på samma sätt styra filtningen som om du tovar på traditionellt vis. Därför är det att rekommendera att först göra ett prov så att du lär dig det specifika garnets egenskaper. Eller kanske göra som jag, testar först och ser vad som händer.

Jag har stickat med olika ullgarner både för hand och på maskin. Om det inte har gett önskat resultat på 40 graders maskintvätt har jag kört en vända till på högre temperatur, då 60 grader. Efter filtningen återstår sedan att sträcka, dra, slita och forma till. Små tossor och vantar kan stoppas med hopskrynklat tidningspapper under torkningen för att få rätt form.
Vilken storlek man ska välja när man stickar kan vara lite olika men genomgående är ju större och glesare du stickar desto lättare tovar alstret ihop sig och blir tjockt och fast. På nätet finns många fina gratismönster om du vill prova.

Små barntossor i lite tunnare ull där jag har använt handfärgat garn och stickat på min stickmaskin. Knutarna som jag dekorerat med är tovade halsdukar som jag har klippt i remsor.

Vikings Naturgarn har utmärkt filtningsförmåga. Just nu är garnet nedsatt från 19 kr till 13 kr / nystan och garnet finns i många härliga färger.

Ett annat ullgarn med fantastiskt fina tovningsegenskaper är Nature. Garnet är mjukt, lättstickat och ger fint resultat. Mönster till de Bohusländska revlingarna på bilden följer med vid köp av garnet.

Urd - tröja i NatureTröjan Urd är stickad i Nature. Garn och mönster finns att köpa i butiken.

 
Slutligen ett par handledsvärmare stickade i Nature som fått norska dekorativa knappar att knäppas ihop med.

 

Tags: , ,

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree