š Bambu ‚Äď gr√§s med fantastiska egenskaper |

Bambu ‚Äď gr√§s med fantastiska egenskaper

Bambu
Bambu är en gammal asiatisk kulturväxt som har många användningsområden. Husbyggen, möbeltillverkning, byggnadsställningar och blomsterpinnar är några exempel på användningsområden. Bambu, som ju tillhör släktet gräs, består av flera olika sorter som alla har olika egenskaper. Till textila fibrer används i huvudsak Mosobambu, jättebambu som är en av världens mest produktiva och snabbväxande växter. Plantan når en växthöjd på ca 7 Р10 meter under loppet av 1 Р2 år. Bambu odlas helt utan bekämpningsmedel vilket gör odlingen mycket miljövänlig. Bambu är 100 % biologiskt nedbrytbart och avger 35 % mer syre än vanlig skog. Den utrotningshotade pandan påverkas inte av odlingen i och med att den föredrar annan bambu som föda, nämligen de mindre buskarterna.

Framställning av fiber
Den äldsta metoden att framställa fibern är densamma som vid lintillverkning. Fibern rötas, bråkas, skäktas och häcklas. Metoden är både arbetskrävande och dyr. Numera används samma process som vid tillverkning av viskos. Processen löser upp fibern ( regenerar ) så att fibern sedan går att spinna till fibrer som senare kardas och spinns till garn.

Egenskaper hos bambu
Bambu är ett underbart material att bära närmast kroppen. Fibern är mjuk, andas som silke, är antibakteriell, är bra för allergiker och absorberar 3 Р4 gånger mer än bomull vilket innebär att den torkar mycket fortare.
Kläder i bambu är slitstarka och tål därför maskintvätt bättre än många andra material. Bambuns naturliga antibakteriella  egenskaperna gör att kläder inte behöver tvättas lika ofta, de håller sig fräschare längre. Att materialet dessutom är svamphämmande gör det extra lämpligt att använda i träningskläder, strumpor och kläder när du befinner dig på resande fot.
Forskning har visat att de svamphämmande och antibakteriella egenskaperna finns kvar efter att fibern har genomgått tillverkningsprocessen och att de fortfarande finns kvar efter ca 50 tvättar. Mer än 70 % av bakterierna i plagget dör vilket på ett naturligt sätt hjälper till att minska kroppsodörer utan att man behöver använda kemikalier.

Sticka med bambugarn
Regenerade fibrer som bambu, majs och sockerrör efterfrågas allt mer. Som alternativ till den ofta hårt besprutade bomullen efterfrågas bambu allt mer. Dess naturliga egenskaper har också stor betydelse. Bambugarn är mjukt, har fin glans och de stickade plaggen får ett fint fall. Garnet som sådant är tillverkat av många tunna fibrer som tvinnats i hop till en tråd. Bambugarn är tyngre än majs och sockerrör.

Majsgarn och garn av sockerrör har samma mjukhet och passar bra till plagg att bära när kroppen eller till barnkläder. Högsta glansen av dessa garner har garn av sockerrör. Alla garner bör tvättas för hand.

Modellen VANJA är ett exempel på handstickat plagg av bambugarn, Bio Bamboo från Rosarios 4. Design: Marita Rolin.


Tags:

Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Spam Protection by WP-SpamFree